flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПОВІДОМЛЕННЯ! У зв’язку з набранням чинності 15.03.2018 року змін до Кримінального процесуального кодексу України

22 березня 2018, 16:17

У зв’язку з набранням чинності 15.03.2018 року змін до Кримінального процесуального кодексу України (далі КПК), внесеними згідно Закону України №2147-VIII від 03.10.2017, Звениргородський районний суд Черкаської огбласті вважає за необхідне надати відповіді на найпоширеніші питання від громадян, які надходять до суду

Чи потрібно родичам померлого особисто звертатися до суду за отриманням будь-якого «дозволу на поховання»?

  • Ні, не потрібно. Перелік документів, необхідних для поховання, не змінився. Змінився лише орган, який у визначених законом випадках приймає рішення про призначення експертизи, раніше це був слідчий або прокурор, а з 15.03.2018 року, - слідчий суддя.

Чи правда, що з 15.03.2018 року поховання померлого у всіх випадках не може бути здійснено без ухвали слідчого судді про призначення експертизи?

  • Ні, не правда. Призначення експертизи слідчим суддею стосується виключно кримінальних проваджень, по яким здійснюється досудове розслідування.

Протягом якого часу слідчий суддя розгляне клопотання про призначення експертизи? Чи не буде затягування розгляду цього питання?

  • За змістом частини третьої статті 244 КПК - клопотання про призначення експертизи розглядається слідчим суддею не пізніше п’яти днів із дня його надходження до суду. В той же час вказаний строк є загальним для різних видів експертиз (судово-медичних, почеркознавчих, авто-технічних, економічних тощо). У випадку коли необхідно призначити судово-медичну експертизу для визначення причини смерті, робота Звенигородського районного суду Черкаської області буде організована таким чином, щоб розглянути клопотання у найкоротші строки.

 Чи потрібно тепер всім слідчим Звенигородського ВП ГУНП  в Черкаській області звертатися за призначенням експертизи виключного до одного суду  м. Черкаси?

  • Ні. Відповідно до частини третьої статті 244 КПК, - клопотання про призначення експертизи розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування. Це означає, що, наприклад, слідчий з м. Шпола буде звертатися із клопотанням про призначення експертизи до Шполянського районного суду, а слідчий із м. Звенигородка до Звенигородського районного суду Черкаської області.

Чи повинні громадяни сплачувати грошові кошти за призначення слідчим суддею експертизи?

  • Ні. Жодних коштів сплачувати не потрібно, а вимоги будь-яких осіб чи організацій щодо вчинення таких дій