flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нові правила проведення судових засідань в режимі ВКЗ

03 серпня 2023, 11:37
 
 

З 1 серпня 2023 року набули чинності зміни до Інструкції щодо роботи з технічними засобами фіксування судового засідання, затверджені наказом Державної судової адміністрації України від 18 липня № 331.

 Інструкцію щодо роботи з технічними засобами фіксування судового засідання, затверджена наказом Державної судової адміністрації України від 06.06.2022 № 156, доповнили новим розділом VI «Бронювання залів судових засідань інших судів для проведення відеоконференції», а сме:

1. Відповідно до вимог процесуального законодавства України учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів або в приміщенні іншого суду, визначеного судом.У такому випадку засобами підсистеми відеоконференцзв’язку здійснюється бронювання залів судових засідань та інших приміщень, призначених для забезпечення участі осіб в судовому засіданні в режимі відеоконференцзв’язку як безпосередньо в самому суді, так і у приміщенні іншого суду (далі - бронювання залів судових засідань).
2. Для належного функціонування механізму бронювання відповідальна особа кожного суду вносить в підсистему відеоконференцзв’язку інформацію про зали судових засідань (їх кількість, доступну дату і час для бронювання тощо) та постійно підтримує в актуальному стані таку інформацію.
3. Суддя під час розгляду питання про можливість взяття участі учасника справи в судовому засіданні в режимі відеоконференції може використовувати наявну інформацію про доступні/недоступні зали судових засідань в інших судах, що міститься в підсистемі відеоконференцзв’язку.
4. Для визначення доступності залу судового засідання суддя отримує від секретаря судового засідання відповідну інформацію з підсистеми відеоконференцзв’язку та приймає рішення щодо бронювання необхідного
залу судового засідання в іншому суді. Після прийняття рішення секретар судового засідання невідкладно здійснює таке бронювання.
5. Керуючись наявною інформацією щодо бронювання залу судового засідання відповідальна особа суду в підсистемі відеоконференцзв’язку під час створення планової відеоконференції обирає суд та доступний для вибору зал судових засідань і час проведення відеоконференції.
6. Вибір залу здійснюється у режимі календаря, в якому попередньо відображається інформація про вже заброньовані зали, а також про вільну дату і час для бронювання інших залів судових засідань.
7. Результат про підтвердження чи відмову в бронюванні автоматично відображається в підсистемі відеоконференцзв’язку у відповідній плановій відеоконференції та додатково надсилається на адресу електронної пошти відповідальної особи суду, якому доручається забезпечення проведення відеоконференції.
8. Відповідальна особа суду, яким доручається забезпечення проведення відеоконференції, невідкладно доводить до судді отриману від іншого суду інформацію для врахування або проведення повторної процедури бронювання на іншу дату і час (за необхідності).
9. Бронювання здійснюється у порядку, визначеному Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв’язку.".

Наказ Державної судової адміністрації України від 18 липня 2023 року №331 Про затвердження змін до Інструкції щодо роботи з технічними засобами фіксування судового засідання, затвердженої наказом ДСА України від 06.06.2022 № 156 за посиланням: https://is.gd/koXVLI 

Додаток до наказу Зміни до Інструкції щодо роботи з технічними засобами фіксування судового засідання, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України від 06.06.2022 № 156 за посиланням: https://is.gd/z9SpM1