flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про захист прав споживачів»

11 липня 2023, 15:39

Верховна Рада ухвалила, а Президент підписав Закон від 10.06.2023 N 3153-IX "Про захист прав споживачів", який регулює відносини між споживачами товарів, робіт і послуг та суб'єктами господарювання незалежно від форми власності, які виробляють, продають товари чи харчові продукти, виконують роботи чи надають послуги, встановлює права споживачів, а також визначає механізми їх захисту та основи реалізації державної політики у сфері захисту прав споживачів. Він був розроблений з метою наближення національного законодавства про захист прав споживачів до законодавства Європейського Союзу та гармонізації системи захисту прав споживачів в Україні з принципами, підходами та практиками ЄС.

У цьому Законі, зокрема:

  • актуалізовано визначення та терміни, приведено їх у відповідність до умов сучасного бізнесу, в тому числі щодо електронної комерції (інтернет-торгівлі);
  • передбачено запровадження Єдиного державного веб-порталу для споживачів у сфері електронної комерції (Портал е-покупець);
  • передбачено створення автоматизованої системи перевірених продавців - інформаційної системи, яка є складовою частиною Порталу е-покупець;
  • визначено права споживача у разі придбання непридатного чи небезпечного харчового продукту;
  • запроваджено обмеження доступу до веб-сайту суб'єкта господарювання за зверненням Держпродспоживслужби до провайдера у разі порушення законодавства таким суб'єктом господарювання.

Також Законом передбачаються нові повноваження Держпродспоживслужби, зокрема, взаємодія із суб'єктами господарювання, споживачами та іншими центральними органами виконавчої влади на Порталі е-покупець; подання до суду позовів про захист прав споживачів, у тому числі щодо невизначеного кола споживачів; вжиття заходів відносно виробників товарів, тощо.

Крім того, Закон встановлює нові норми, що стосуються мовного питання. Так, інформація про продукцію розміщуються на поверхні, яка має найбільшу площу, товару чи харчового продукту та/або упаковки, етикетки, приєднаної до товару чи харчового продукту і не повинна приховуватися або спотворюватися іншою текстовою чи графічною інформацією, при цьому розмір шрифту, яким наноситься інформація державною мовою, не може бути меншим за розмір шрифту, яким наноситься інформація іншою мовою. Така інформація не може надаватися державною мовою держави-агресора або держави-окупанта.

Закон опубліковано в газеті "Голос України" від 07.07.2023 N 135 та набирає чинності через один рік з дня його опублікування, тобто з 7 липня 2024 року, але не раніше дня припинення чи скасування воєнного стану, введеного Указом Президента від 24.02.2022 N 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні", затвердженого Законом від 24.02.2022 N 2102-IX, крім:

 

частин 7 - 11 ст. 11 Закону, які набирають чинності через рік з дня набрання чинності Законом;

положень про Портал е-покупець, які набирають чинності з дня введення в експлуатацію Порталу е-покупець відповідним рішенням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері цифрової економіки, але не пізніше ніж через 3 роки з дня набрання чинності Законом. Після введення в експлуатацію Порталу е-покупець суб'єкти електронної комерції, що реалізують товари, виконують роботи, надають послуги з використанням інформаційно-комунікаційних систем, зобов'язані зареєструватися на Порталі е-покупець протягом 6 місяців з дня введення його в експлуатацію.

 

Тимчасово, у період 6 місяців з дня набрання чинності Законом, передбачається, що положення ч. 2 ст. 6 Закону застосовується з особливістю, що недолік товару вважається таким, що існував на момент передачі товару споживачу, у разі якщо такий недолік було виявлено протягом 6 місяців після його передачі споживачу.