flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Новий функціонал Електронного суду

14 квітня 2022, 11:34

На виконання п. 29 Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя 17 серпня 2021 року № 1845/0/15-21 ДП "ЦСС" реалізовано функціонал, який надає можливість користувачам надсилати документи до Електронних кабінетів інших учасників перед відправкою до суду з отриманням підтвердження (квитанції) про доставку таких документів.

У пункті 29 вищевказаного Положення, зокрема зазначається, що у разі подання до суду документів в електронній формі, учасник зобов'язаний у випадках, визначених процесуальним законодавством, надати доказ надсилання іншим учасникам справи копій поданих до суду документів.

У випадку, коли інший учасник справи, відповідно до внесених ідентифікаційних даних про нього, має зареєстрований Електронний кабінет, функціонал Електронного суду в автоматичному режимі запропонує відправити матеріали до його Електронного кабінету та надасть суду та учаснику справи доказ надсилання до Електронних кабінетів інших учасників справи, поданих до суду документів. В іншому випадку засобами Електронного суду користувача інформують про відсутність в інших учасників справи зареєстрованого Електронного кабінету.

Підтвердження (квитанції) про доставку підписуються Кваліфікованим електронним підписом (КЕП) системи та відправляються з основним пакетом документів до суду як додатки. 

 Даний функціонал буде найперше корисним для користувачів Електронного суду, зокрема, учасників справи - фізичних осіб, адвокатів, не тільки з огляду на те, що в умовах воєнного часу є досить проблемним використання звичайних засобів поштового зв'язку, а при цьому процесуальні норми передбачають надання суду підтвердження відправки документів сторонам, але й наголосив, що така можливість зекономить значні грошові кошти і час на відправлення поштової  кореспонденції  для сторін та суду. Використання даного функціоналу виключить  необхідність особистого візиту до поштового відділення та суду аби подати необхідні документи для початку розгляду тієї чи іншої справи.