flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Реагування ВРП на втручання у діяльність судді

14 лютого 2022, 08:46

10.02.2022 року Вища Рада правосуддя розглянула повідомлення судді  Звенигородського районного суду Черкаської області  Сакун Д.І. про  втручання в її  діяльність, щодо здійснення правосуддя.  У повідомленні суддя зазначила, що 27 грудня 2021 року на електронну адресу Звенигородського районного суду від сторони у цивільній справі, яка знаходилась у її провадженні, надійшло повідомлення з образами, погрозами та грубими нецензурними висловлюваннями.  

За фактом погрози вбивством судді Звенигородського районного суду Черкаської області Дарі’ї Сакун СВ Звенигородського районного відділу поліції ГУ НП в Черкаській області 28 грудня 2021 року розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 377 (погроза вбивством, насильством або знищенням чи пошкодженням майна щодо судді, народного засідателя чи присяжного, а також щодо їх близьких родичів у зв’язку з їх діяльністю, пов’язаною із здійсненням правосуддя) Кримінального кодексу України.

Суддя вважає, що незаконні дії щодо неї вчинені саме у зв’язку з розглядом цивільної справи де адресант є позивачем та зумовлені незгодою з ухваленим рішенням про відмову в задоволенні позову, тому надіслане на електронну адресу суду повідомлення є втручанням у її діяльність щодо здійснення правосуддя.

Враховуючи, що безпека суддів визначена як одна з основних гарантій їхньої незалежності, та з огляду на обставини вчинення кримінального правопорушення стосовно судді Дар’ї Сакун, які мають бути ретельно перевірені правоохоронними органами у порядку, встановленому Кримінальним процесуальним кодексом України, ВРП встановила наявність підстав для вжиття заходів, визначених статтею 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

Вища рада правосуддя ухвалила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування вказаного злочину.